صفحات

۱۳۹۰ تیر ۷, سه‌شنبه

خطر از کار افتادن چند نیروگاه به دلیل قطع گاز




گاز بسیاری از نیروگاه‌های برق قطع شده و تعدادی از آنها در آستانه‌ی از کار افتادن هستند. ظاهرا اختلاف میان دو وزارت‌خانه نفت و نیرو علت قطع ارسال گاز به نیروگاه‌هاست. ذخایر چند نیروگاه طی روزهای آینده به پایان می‌رسد.
وزارت نیرو شرکت ملی گاز ایران را مسئول قطع گاز مورد نیاز تعدادی از نیروگاه‌های کشور می‌داند. وزارت نفت اساسا منکر کاهش ارسال گاز شده و شرکت ملی گاز علت آن را تعمیرات پالایشگاهی عنوان می‌کند. گزارش‌های غیر رسمی و سخنان تعدادی از مسئولان گویای وجود مشکلات دیگری است.

ظاهرا سوء مدیریت و اختلاف مالی با شرکت توانیر که مسئولیت اداره‌ی نیروگاه‌ها را بر عهده دارد دو علت اصلی قطع یا کاهش ارسال گاز به بسیاری از نیروگاه‌های کشور است.
قطع گاز ۱۵ نیروگاه

معاون وزارت نیرو، محمد بهزاد صبح امروز (سه شنبه 
۷ تیر) گفت «در حال حاضر ۱۵ نیروگاه کشور بدون گاز به کار خود ادامه می‌دهند و حجم مخازن سوخت آنها نیز به حداقل رسیده است.» او به خبرگزاری مهر گفته است «از ابتدای خردادماه تا این لحظه، میزان گاز دریافتی نیروگاههای کشور ۲۵ درصد کاهش یافته است.»

محمد بهزاد با بیان این که وظیفه تامین سوخت نیروگاه‌ها بر عهده‌ی وزارت نفت و شرکت ملی گاز است، از این شرکت انتقاد می‌کند که «تامین گاز نیروگاه‌ها را متوقف کرده.» خبرهای منتشر شده در مورد قطع گاز برخی از نیروگاه‌ها با واکنش مقام‌های وزارت نفت روبرو شده است. جواد اوجی معاون وزیر نفت  ادعا می‌کند «در شرایط فعلی هیچگونه مشکلی در تامین گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها وجود ندارد.»
توجیه وزارت نفت برای قطع گاز

معاون وزیر نفت دو روز پیش (یکشنبه 
۵ تیر) کاهش روند ارسال گاز در خرداد ماه سال جاری را تایید کرد و گفت «عامل اصلی کاهش گازرسانی به نیروگاه‌ها، آغاز تعمیرات اساسی و دوره‌ای پالایشگاه‌ها و بخش‌های بالادستی صنعت گاز بوده است.» محمد بهزاد در واکنش به این اظهارات گفت «این برخورد تاکنون سابقه نداشته است؛ چراکه شرکت ملی گاز تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های کشور را درست در زمان اوج تولید و مصرف برق انجام داده است.»

تقریبا تمام نیروگاه‌های ایران دو گانه سوز هستند و در صورت قطع یا کمبود گاز می‌توانند از نفت کوره یا گازوئیل استفاده کنند. معاون وزیر نفت ادعا می‌کند در حال حاضر وضعیت ذخیره‌سازی سوخت مایع در نیروگاه‌ها در شرایط مطلوب قرار دارد.
در آستانه‌ی خارج شدن از مدار

مطابق آماری که در پایگاه اطلاع رسانی شرکت توانیز منتشر شده میزان گازی که ششم خرداد ماه به نیروگاه‌های کشور تحویل داده شده در مجموع یک سوم کمتر از مدت مشابه در سال پیش بوده است. در همان روزی که معاون وزارت نفت کاهش گاز رسانی به نیروگاه‌ها را تایید کرد سرپرست این وزارت‌خانه محمد علی‌آبادی از اساس منکر این کاهش شد.
به گزارش خبرگزاری مهر علی‌آبادی روز یکشنبه (۵ تیر) گفته است «خوشبختانه در این زمینه هیچگونه مشکلی وجود ندارد و در زمان حاضر به صورت عادی و طبق روال معمول سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها تامین می شود.» به گفته‌ی مقام‌های محلی، که مورد تایید مسئولان وزارت نیرو نیز قرار گرفته‌، نیروگاه‌های کاشان، اردبیل و اصفهان که از پر قدرت‌ترین منابع تولید برق کشور محسوب می‌شوند در آستانه‌ی از کار افتادن هستند. در این نیروگاه‌ها نه تنها گاز قطع شده که دخیره‌ی سوخت مایع نیز به حداقل رسیده است. 
نامه‌ی وزیر نیرو به احمدی‌نژاد

برخلاف ادعای مسئولان وزارت نفت عامل قطع گاز برخی از نیروگاه‌ها فقط تعمیر پالایشگاه‌ها نیست. منابع نزدیک به وزارت نیرو گزارش می‌دهند روز گذشته (دوشنبه 
۶ تیر) مدیران کل شرکت‌های نفت و گاز برای رفع اختلاف‌های موجود با مسئولان وزارت نیرو مذاکره کرده‌اند. 

هنوز از نتیجه‌ی مذاکرات مقام‌های ارشد وزارت‌خانه‌های نفت و نیرو خبر موثقی منتشر نشده است. شواهد نشان می‌دهد مشکلات بین این دو نهاد همچنان حل نشده است. صبح روز سه‌شنبه 
۷ تیرماه وزیر نیرو، محمد نامجو به خبرنگاران گفت در مورد مشکل تامین گاز نیروگاه‌ها نامه‌ای به محمود احمدی‌نژاد نوشته است. او از محتوای این نامه خبر نداد اما تاکید کرد در حاشیه نشست امروز هیات دولت با سرپرست وزارت نفت مذاکره خواهد کرد.
وزارت نفت: خاموشی تقصیر ما نیست!

وزیر نیرو و معاونانش در روزهای گذشته بارها اطمینان داده‌اند که مشکلات را به زودی بر طرف می‌کنند و قطع گاز به کمبود برق و خاموشی نخواهد انجامید. به رغم این، احتمال از مدار خارج شدن برخی از نیروگاه‌ها منتفی نیست. یکی از مدیران نیروگاه اصفهان، که هفت درصد برق مصرفی کشور را تامین می‌کند، گفته است ذخیره‌ی سوخت این واحد دو تا سه روز دیگر به پایان می‌رسد و در صورت عدم تامین سوخت از مدار خارج می‌شود.

ظاهرا با توجه به همین احتمال است که وزارت نفت پیشاپیش از خود سلب مسئولیت می‌کند. جواد اوجی روز یکشنبه (
۵ تیر) گفته است «وزارت نفت و یا کاهش گازرسانی را نباید عامل مشکل خاموشی در سطح شبکه سراسری برق عنوان کرد.» ماه‌های تابستان دوره‌ی اوج مصرف برق است و در سال‌های اخیر کمبود برق و خاموشی‌های مکرر در این دوران بسیار رخ داده است

هیچ نظری موجود نیست: