صفحات

۱۳۹۰ تیر ۲۱, سه‌شنبه

رفسنجانی: سیاست خارجی را نباید وارد اختلافات داخلی کنیم


اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از سیاست خارجی محمود احمدی نژاد صریحا انتقاد و دولت او را متهم کرده است منافع ملی را فدای اختلافات جناحی می کند.
آقای هاشمی رفسنجانی در مصاحبه با "دیپلماسی ایرانی" سایتی که توسط صادق خرازی سفیر پیشین ایران در فرانسه اداره می شود، به موارد متعددی از "کارهای نسنجیده" دولت آقای احمدی نژاد اشاره کرده است.
به گفته آقای رفسنجانی، در سفری که چند سال پیش به عربستان سعودی داشته از "برخورد بد" مسئولان این کشور با حجاج ایرانی به ملک عبدالله گله کرده و پادشاه عربستان نیز دستور حل این مسئله را داده، اما پس از بازگشت او اخبار دروغی منتشر شده است.
او گفت که منوچهر متکی، وزیر خارجه وقت در یک کنفرانس خبری ادعا کرد که محمد ری شهری، سرپرست پیشین حجاج ایرانی توسط سعودی ها مورد بدرفتاری قرار گرفته و حتی بازرسی بدنی شده، اما وقتی آقای ری شهری تلفنی از آقای متکی می پرسد چرا این اظهارات "دروغ" را مطرح کرده، او می گوید: "من تحت فشار بودم که این حرف را بگویم."
این نخستین بار نیست که آقای هاشمی رفسنجانی از وضعیت کنونی کشور انتقاد می کند.
او اخیرا در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا هشدار داد: "فریب مردم توسط صاحبان قدرت با توجه به دستورات دینی با هر توجیهی مذموم است و صاحبان قدرت باید تلاش کنند همواره با صداقت با مسائل روبرو شوند."
او پیش از آن نیز بدون این که نامی از کسی ببرد گفت: "فریبکاری ها موقت است، آمار دروغ دادن، ادعای دروغ کردن، پول بی خودی مصرف کردن که مردم می فهمند یک بازی است و بیت المال را به غارت بردن برای خرید چند رای و امثال این چیزها دیگر در مردم جواب نمی دهد."

مذاکره با آمریکا

آقای هاشمی رفسنجانی در مصاحبه با "دیپلماسی ایرانی" گفت که مسئولین دولتی "همان رفتار نسنجیده داخلی مانند امور اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی را در سیاست خارجی هم دارند."
وی گفت در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی "آنقدر فضا سنگین بود که (آقای خاتمی) در یکی از سفرها به آمریکا و در یکی از مراسم، برای اینکه با مسئولان آمریکا رودررو نشود، مسیر مستقیم خود را کج کرد."
او افزود اما اکنون بر عکس شده است: "آنقدر بر عکس است که به هر بهانه ای نامه های بدون جواب به مسئولان آمریکا می نویسند."
اشاره او به چند نامه ای است که محمود احمدی نژاد طی سالهای گذشته به جورج بوش و باراک اوباما روسای جمهور پیشین و کنونی آمریکا نوشت و بی پاسخ ماند.
با این حال، آقای هاشمی رفسنجانی از بهبود رابطه با آمریکا حمایت کرده است: "من فکر می کنم الان کاملا می توان در شرایط مساوی و با رعایت احترام متقابل با آمریکا مذاکره کرد."
اما او افزوده که مقام های آمریکایی اکنون سیاست خصمانه بیسابقه ای در مقابل ایران در پیش گرفته اند.
طی دو سال گذشته واشنگتن فشارهای خود را علیه تهران افزایش داده و مقام های مختلف ایران را به اتهام ارتباط با برنامه های اتمی و یا نقض حقوق بشر تحریم کرده است.
این در حالیست که باراک اوباما در ژانویه ۲۰۰۹ که به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شد، گفت که بدون هیچ پیش شرطی آماده مذاکره با ایران است.
اما عدم توافق بر سر برنامه اتمی ایران و اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، موجب تیرگی بیش از پیش روابط واشنگتن با تهران شده است.
آقای هاشمی رفسنجانی گفت: "الان آمریکایی ها رفتار تلخی با ما دارند، یعنی مثل اینکه تصمیم هایی گرفته اند. در گذشته اگر تصمیم می گرفتند، بروز نمی کرد. ولی الان رئیس جمهور، وزیر خارجه و سایر شخصیت های آمریکا علیه ایران اظهار نظرهایی دارند که خیلی تند است."
لئون پانه تا، وزیر دفاع آمریکا اخیرا ایران را متهم کرده است که با ارسال سلاح های پیشرفته به شیعیان عراقی، موجب افزایش تلفات ارتش آمریکا شده است.
ایران این اتهام را قویا رد می کند.
آقای هاشمی رفسنجانی به کسانیکه بدنبال ایجاد شکاف بین اروپا و آمریکا هستند هشدار داده است که اروپایی ها "همیشه" با آمریکا بوده اند و بدلیل منافع مشترکی که با آمریکا دارند ممکن است تا حدی حاضر شوند با ایران کار کنند، اما از آمریکا جدا نمی شوند.
او در این مصاحبه که بخش نخست آن منتشر شده به تجربه دوران ریاست جمهوری خود اشاره می کند و می گوید مقام های آمریکایی پس از جنگ مواضع خود را "نرم" کردند و خواهان بهبود رابطه با ایران بودند، اما آیت الله خامنه ای مخالف بود:
"ما در ایران کمی تلخ جواب می دادیم که تابع سیاست رهبری بودیم. ایشان موافق نبودند. البته تا آن مقدار که من ملایمت می کردم، آنها (آمریکایی ها) جلو می آمدند. شاید اگر با آمریکا هم مثل اروپا رفتار می کردیم، مشکلات کمتری برای ما پیش می آمد."
آیت الله خامنه ای، در یکی از اظهار نظرهای پس از وقایع انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ گفت که دیدگاه هایش در مجموع به محمود احمدی نژاد نزدیک تر است تا آقای هاشمی رفسنجانی.

هیچ نظری موجود نیست: