مذاکرات هستهای میان نمایندگان جمهوری اسلامی و کشورهای ۱+۵ (آمریکا، چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان) دو هفتهی دیگر (۲۵ تا ۲۷ ژانویه) با دیدار معاونان وزارت خارجه ایران و آمریکا در ژنو از سر گرفته میشود.
پیش از این دیدار، مذاکرات دیگری نیز انجام خواهد شد که
گفتوگوی وزیران خارجه ایران و آمریکا در ژنو حساسترین آن ارزیابی میشود. زمان ملاقات جان کری و محمد جواد ظریف روز چهارشنبه، ۲۴ دی/ ۱۴ ژانویه اعلام شده است.
سفر پر ابهام اروپایی ظریف
ظریف روز یکشنبه پس از رایزنی با همتای قبرسی خود در یک نشست مشترک خبری گفت: «حضورم در ژنو فقط برای مذاکره با وزیر خارجه آمریکاست اما اینکه چقدر در اروپا باشم بستگی به سایر برنامههایم در سفر به اروپا دارد که بعد از مذاکرات ژنو است.»
به گزارش خبرگزاری ایسنا وزیر خارجه ایران میگوید، "هدف از این مذاکرات این است که ببینیم میشود مذاکرات را تسریع کنیم و به جلو حرکت دهیم".
ظریف که پیش از این درباره آینده مذاکرات هستهای خوشبینانهتر اظهار نظر میکرد درباره نتایج احتمالی گفتوگو با جان کری گفته است: «باید دید تا چه اندازه این مذاکرات برای رسیدن به راهحل مفید است. ما میزان مفید بودن این مذاکرات را همواره بررسی میکنیم.»
ظاهرا بر همین اساس، سرپرست تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره دیگر مقصدهای سفر اروپایی خود سکوت کرده و مدت زمان این سفر را نامشخص عنوان میکند.
توقع ایران از "دوستان روسی"
عضو کابینه دولت یازدهم با اشاره به ملاقات خود با معاون وزیر خارجه روسیه در تهران خاطر نشان کرد که ایران توقع دارد "دوستان روسی نقش مثبتی" در مذاکرات هستهای ایفا کنند.
به گفتهی عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران قرار است سرگئی ریابکوف، نمایندهی روسیه در مذاکرات هستهای روز دوشنبه (۲۲ دی) به تهران سفر کند.
یک روز پیش از نشست خبری ظریف، همتای آمریکایی او در مونیخ با پادشاه عمان، سلطان قابوس که نقش مهمی در میانجیگری میان تهران و واشنگتن بر عهده دارد دیدار و گفتوگو کرد.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، مذاکرات هستهای با ایران و حملههای تروریستی اخیر در پاریس از محورهای اصلی مذاکرات کری و قابوس بوده است. پادشاه عمان از شش ماه پیش برای مداوا در آلمان به سر میبرد.
هفتهی گذشته اسلامگرایان افراطی در دو حمله تروریستی به دفتر نشریه "شارلی ابدو" و یک مرکز خرید یهودیان ۱۵ نفر را به قتل رساند و عدهای را مجروح کردند.
دور بعدی مذاکرات هستهای میان نمایندگان جمهوری اسلامی و کشورهای ۱+۵ از پنجم تا هفتم بهمنماه در ژنو انجام میشود
واکنش به ترورهای پاریس و گزارش اشپیگل
وزیر خارجه ایران با محکوم کردن حملههای تروریستی در فرانسه گفت: «معتقدیم که این اقدامات با اسلام و اسلامخواهی ارتباطی ندارد و اثری جز آسیب زدن به وجهه اسلام و مسلمانان در دنیا نداشته و ندارد بنابراین مقابله با این حرکتها مستلزم پاسخی همهجانبه، مشترک و با اجماع جهانی است و باید برخوردهای دوگانه با بحث تروریسم متوقف شود.»
روز یکشنبه در مراسمی که تاکنون به این شکل سابقه نداشته سران و مقامهای ارشد بیش از ۴۰ کشور جهان در
همایش عظیم سوگواری در پاریس همبستگی خود را با شهروندان فرانسه، و در محکومیت ترور و دفاع از آزادی به نمایش گذاشتند.
محمد جواد ظریف در بخش دیگری از نشست خبری مشترک با همتای قبرسی خود، به گزارش هفتهنامه "اشپیگل" درباره همکاری احتمالی ایران با یک
مرکز هستهای در سوریه واکنش نشان داد و آن را مضحک خواند.
اشپیگل در تازهترین شماره خود (۱۰ ژانویه) با استناد به اطلاعات منابع امنیتی از برنامهای محرمانه برای ساخت و گسترش تاسیسات اتمی در سوریه خبر داده بود که ظاهرا کارشناسان کرهشمالی و شماری از اعضای سپاه پاسداران با آن همکاری میکنند.
ظریف درباره این گزارش گفته است: «ادعای این مجله یکی از تلاشهایی است که برای ایجاد توهم در سطح بینالملل و نگرانی از برنامه هستهای ایران صورت گرفته است. آنها سعی دارند با این اخبار به هراسافکنی در سطح بینالملل نسبت به ایران بپردازند.»