صفحات

۱۳۹۳ دی ۲۱, یکشنبه

صالحی: ۱+۵ در وین ناگهان عقب کشید

به گزارش دویچه وله

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید در دور گذشته مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ۵+۱، دو طرف تقریبا به تفاهم کامل رسیده بودند اما اتفاقی افتاد که طرف مقابل یک دفعه عقب‌نشینی کرد.
علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران شامگاه شنبه (۲۰ دی/ ۱۰ ژانویه) در گفت‌وگویی با شبکه اول تلویزیون دولتی ایران ادعا کرده که در دور پیشین مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی، دو طرف تقریبا به تفاهم رسیده بودند، اما اتفاقی افتاد که طرف مقابل یک دفعه عقب‌نشینی کرد.

آخرین دور مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ در ماه نوامبر ۲۰۱۴ در وین انجام شد اما به توافق مورد انتظار نرسید. این مذاکرات سپس هفت ماه دیگر، تا اول ژوئیه ۲۰۱۵ (تیرماه ۱۳۹۴) تمدید شد. صالحی می‌گوید دخالت اسرائیل موجب عقب‌نشینی غرب و شکست این مذاکرات شد.

صالحی گفت: «نتانیاهو در اظهاراتی به صراحت دو سه روز بعد از اعلام تمدید مذاکرات گفت که ما نگذاشتیم آن‌ها (ایران و ۱+۵) به تفاهم برسند و جان کری اعلام کرد که ما کاملا در هماهنگی با رژیم اسرائیل هستیم.»

اسرائيل یکی از کشورهایی است که با پروژه‌های اتمی ایران سرسختانه مخالفت می‌کند. علت این مخالفت، دشمنی و اظهارات ضد اسرائیلی مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران ذکر ‌می‌شود.


محمود احمدی‌نژاد در نخستین سال ریاست جمهوری خود (۱۳۸۴) به اظهارات آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: «همانطور كه امام فرموده‌اند، اسرائيل بايد از صفحه روزگار محو شود.»

دولت حسن روحانی از آغاز فعالیت‌اش در تابستان گذشته، از لفاظی‌های ضداسرائیلی دوره احمدی‌نژاد فاصله گرفته است.

صالحی در گفت‌وگوی خود با تلویزیون دولتی ایران به موضوع‌های مورد مذاکره کنونی ایران و غرب نیز اشاره کرد و گفت: «الان حجم غنی‌سازی و تولیدمان در یک سال مورد بحث است. ما در حال حاضر ۹ هزار سانتریفیوژ داریم که کار می‌کنند و سالانه دو و نیم تن اورانیوم غنی می‌کند در حالی که اورانیوم غنی‌شده مورد نیاز ما سالی ۳۰ تن است اما آنها به این میزان هم رضایت نمی‌دهند و می‌گویند این میزان زیاد است و باید تعداد سانتریفیوژها را کم کنید و اورانیوم‌های غنی شده تا ۵ درصد را تبدیل کنید.»

صالحی درباره موضوع انتقال سوخت ایران به روسیه گفت: «جمهوری اسلامی ایران فعلا این مسأله را تکذیب کرده است. در این مسأله باید دید تعریف از سوخت چیست چرا که هنوز مسائل روشن نیست.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس اخیرا در گزارشی نوشت، ‌ایران و آمریکا به توافقی موقت دست یافته‌اند که بر اساس آن قرار است تهران بخش اعظم مواد هسته‌ای قابل استفاده برای ساخت تسلیحات اتمی را به روسیه انتقال دهد.

اختلاف در ایران بر سر مذاکرات

از سوی دیگر یکی از دیپلمات‌های آمریکایی که سابق بر این در تیم مذاکرات هسته‌ای آمریکا حضور داشت، می‌گوید میان مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران بر سر مذاکرات اختلاف وجود دارد.

"رابرت آینهورن" مذاکره کننده هسته‌ای سابق آمریکا به پایگاه خبری "المانتیور" گفته است، پیشرفت در مذاکرات مستلزم تصمیم‌گیری مقام‌های ایران درباره تن دادن به برخی سازش‌ها در این مذاکرات است که به نظر او هنوز انجام نشده است.

به گفته این دیپلمات آمریکایی، این امر نشان‌دهنده اختلاف‌نظرهای سیاسی در تهران به ویژه میان حسن روحانی رئیس جمهور ایران و دیگر کانون‌های قدرت در این کشور است.

"رابرت آینهورن" افزوده: «من معتقدم که این اختلاف‌نظرها در ایران مانعی بر سر راه مذاکرات هسته‌ای است و مذاکره‌کنندگان انعطاف لازم را برای سازش در مذاکرات از خود نشان نمی‌دهند.»

حسن روحانی اخیرا در اظهارنظری درباره مذاکرات هسته‌ای گفت: «اصول و آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست». ناظران این اظهارنظر را بازتابی از اختلاف‌نظر میان او دیگر کانون‌های قدرت ارزیابی کردند.

چند روز بعد آیت‌الله خامنه‌ای در واکنش به این سخن روحانی گفت: «دشمن فعلاً به صراحت با آرمان‌ها کاری ندارد اما اگر عقب‌نشینی بشود بعداً سراغ آرمان‌ها هم می‌آید.»

مذاکرات هسته‌ای از سوی ایران زیرنظر مستقیم آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و در چارچوب مرزهایی که او تعیین می‌کند، انجام می‌شود.

تکذیب گزارش اشپیگل

روز یکشنبه (۲۱ دی / ۱۱ ژانویه) محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گزارش هفته‌نامه آلمانی "اشپیگل" را که از فعالیت اتمی سوریه با همکاری ایران خبر داده بود، تکذیب کرد .

مجله "اشپیگل" در آخرین شماره خود (۱۰ ژانویه / ۲۰ دی) از برنامه‌‌ای محرمانه برای ساخت و گسترش تاسیسات اتمی در سوریه خبر داد. اشپیگل اعلام کرد که از طریق منابع امنیتی به این اطلاعات دست یافته است.

جواد ظریف در واکنش به گزارش اشپیگل گفت: «ادعای این هفته‌نامه یکی از تلاش‌هایی است که برای ایجاد توهم در سطح بین‌المللی و تصور نگرانی از جمهوری اسلامی ایران ایجاد می‌شود.»

ظریف تاکید کرد: «ما بارها اعلام کرده‌ایم که چه در ایران و چه در هر نقطه دیگری از جهان مخالف سلاح هسته‌ای هستیم و بر مبنای فتوای مقام معظم رهبری هیچ گاه به دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نخواهیم بود.»

براساس گزارش اشپیگل، مرکز اتمی سوریه در نزدیکی شهر حمص قرار دارد. گفته می‌شود که بخش اصلی این تاسیسات، زیرزمین ساخته شده و به شبکه برق نیز متصل است. بنا به این گزارش، این تاسیسات در منطقه کوهستانی صعب‌العبور "قصیر" (Kusair) واقع شده و تنها دو کیلومتر از مرز لبنان فاصله دارند.

حفاظت این منطقه بر عهده نیروهای حزب‌الله لبنان قرار دارد. اشپیگل می‌نویسد پس از شنود تماس‌های تلفنی اعضای حزب‌الله، روشن شده است که در این تاسیسات زیرزمینی، اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نیز فعالیت می‌کنند.

هیچ نظری موجود نیست: