در حالی که اقدام حزب الله لبنان در کناره گیری از دولت رفیق الحریری وضع آن کشور را به شدت بحرانی کرده و خطر بروز جنگ داخلی وجود دارد، در اورشلیم گفته شد که دولت اسرائیل رویدادها را از نزدیک دنبال می کند، ولی قصد دخالت ندارد.
ابراز نگرانی شده که حزب الله ممکن است درصدد برآید با استفاده از نیروی نظامی عظیمی که به کمک جمهوری اسلامی ایران برپا ساخته، قدرت را در آن کشور به دست گیرد و در واقع به یک کودتای نظامی دست بزند.
حزب الله در گذشته نزدیک نیز از نیروی نظامی خود به خاطر پیشبرد منافع سیاسی و تحمیل خواسته های خویش استفاده کرده بود.
رسانه های همگانی در اسرائیل امروز (پنج شنبه 23 دی ماه – 13 ژانویه 2011) اطلاع دادند که اسرائیل از طریق سفارت خود در واشنگتن پیامی برای سران لبنان فرستاده و اعلام داشته که رویدادهای آن کشور را یک امر داخلی لبنان می داند و در آن دخالت نخواهد کرد.
با این همه، اهود باراک وزیر دفاع شب گذشته گفت که اسرائیل نسبت به آن چه در لبنان می گذرد هشیار است و اوضاع را از نزدیک دنبال می کند.
روزنامه های اسرائیل نیز نوشتند که کلید رویدادهای آینده لبنان به دست جمهوری اسلامی ایران است و یک روزنامه نوشت: حکومت ایران اکنون به همسایگی اسرائیل رسیده است.
تروریست شناختن حزب الله، خطر برای آینده آن
از نخستین ساعات بامداد امروز (پنج شنبه) تلاش بین المللی گسترده ای برای خارج کردن لبنان از بحران کنونی آغاز شده و از جمله پرزیدنت نیکلا سرکوزی رئیس جمهوری فرانسه قصد دارد هرچه زودتر یک همایش بین المللی برای رسیدگی به این مساله برپا سازد که در کنار ایالات متحده و چند کشور غربی دیگر، نمایندگان ارشد عربستان سعودی و سوریه نیز در آن شرکت داشته باشند.
با آن که دولت های دمشق و ریاض به همکاری سیاسی پرداختند تا از انفجار اوضاع در لبنان جلوگیری کنند، ولی برخی تحلیلگران بر این باورند که کلید آینده لبنان در دست حکومت ایران است که اگر به حزب الله دستور دهد کوتاه آید، شاید بتوان راهکاری برای رفع بحران یافت – ولی اگر ایران خواستار ادامه سرکشی حزب الله و جلوگیری از انتشار کیفرخواست دادگاه بین المللی شود، انفجار حتمی خواهد بود.
مشکل اساسی جمهوری اسلامی ایران و شیخ حسن نصرالله آن است که به احتمال قوی در کیفرخواستی که در روزهای آینده از جانب دادگاه بین المللی صادر خواهد شد، چند تن از سرکردگان حزب الله مسؤول قتل رفیق الحریری معرفی گردیده اند و بدین سان حزب الله به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته خواهد شد که با پول و اسلحه یک حکومت بیگانه (جمهوری اسلامی ایران) به قتل هموطنان خود دست می زند – و این در حالی که تا کنون ادعا می کرده جنگ افزارهائی که از اجنبی (ایران) می گیرد، برای تامین منافع ملی لبنان و حفظ سیادت و حاکمیت آن کشور (در برابر "رژیم صهیونیستی") است.
قاتل معرفی کردن حزب الله، ابراز مخالفت با آن در کشورهای عرب را نیز گسترش می دهد و عرصه را بر این گروه و بر حکومت ایران تنگ تر می کند – به ویژه آن که ادامه برنامه های اتمی ایران و همچنین شدت گرفتن درگیری دینی بین شیعه و سنی، موجب هشیاری بیشتر کشورهای عرب در برابر زیاده خواهی های آن ها شده است.
حزب الله و جمهوری اسلامی ایران بیم دارند که انتشار کیفرخواست، بر شدت مخالفت مردم لبنان با ادامه مسلح ماندن حزب الله و وابستگی آن به یک حکومت بیگانه بیافزاید و فشار برای خلع سلاح این سازمان بنیادگرای شیعه را افزایش دهد.
«حزب الله از این ترفندها سود نخواهد برد»
خبر کناره گیری حزب الله از دولت ائتلافی لبنان هنگامی به سعدالدین حریری رسید که او در کاخ سفید واشنگتن مشغول گفتگو با پرزیدنت اوباما بود. حریری بلافاصله تصمیم به بازگشت به بیروت گرفت، ولی در بین راه توقفی نیز در پاریس داشت تا با پرزیدنت سرکوزی به مشورت بنشیند.
آن چه موجب شگفتی گردید، پایداری حریری در برابر فشارهای سنگینی است که از جانب سوریه و حزب الله بر وی وارد آمد تا اتهامات علیه حزب الله را باطل بداند.
او حتی به تهران دعوت شد و به شدت زیر فشار قرار گرفت تا از انتشار کیفرخواست جلوگیری کند. ولی سعدالدین در برابر همه این فشارها ایستادگی کرد و حاضر نشد قاتلان پدر خود را از کیفر اعمالشان بگریزاند.
در این ایستادگی حریری، ایالات متحده و فرانسه و چند کشور دیگر نیز او را مورد حمایت گسترده قرار دادند: پرزیدنت باراک اوباما در بیانیه ای که بدنبال دیدار با سعد حریری انتشار یافت، نسبت به ادامه رفتارهای حزب الله که ثبات ملی لبنان را تهدید می کند هشدار داد.
در این بیانیه آمده است که واکنش های حزب الله "در واقع بیانگر هراس خود آن ها (در برابر انتشار کیفرخواست) است و نشان می دهد که آن ها می خواهند دولت مرکزی لبنان را فلج کنند".
هیلاری کلینتون نیز که در حال دیدار از قطر است، در واکنش به اقدام حزب الله در مورد کناره گیری وزیرانش از دولت حریری گفت: «تلاش (حزب الله) به هدف برانداختن دولت ائتلافی به عنوان راهی برای تخریب دادگاه ویژه، شانه خالی کردن از زیر بار مسؤولیت است، ولی موفق نخواهد شد».
در کنار حزب الله که بسیار بیم دارد شماری از سرکردگان آن توسط یک دادگاه بی طرف بین المللی (که توسط سازمان ملل متحد برپا شده) به جنایت علیه هم وطنان خویش (و قتل نخست وزیر اسبق لبنان) متهم گردد، سید علی خامنه ای نیز در چند فرصت کیفرخواست احتمالی دادگاه را مردود دانسته و گفته است: «این دادگاه فرمایشی است و هر حکمی صادر کند، بی ارزش است».
هیلاری کلینتون در ادامه سخنان خود در قطر، با رد کردن ترفندهای حزب الله لبنان گفت: «فعالیت دادگاه ویژه بین المللی باید بدون اخلال ادامه یابد و تلاش کنونی حزب الله ناکام خواهد ماند».
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر